Hormon blaženosti
Český chemik L.O.Hanuš a americký farmakolog W.A.Devane izolovali látku v našem těle, která způsobuje blaženost a pocit neskonalého štěstí.
Dali té úžasné věcičce název Anandamid, což je spojení slov ananda (blaženost) a slova amid, který je chemickou podstatou té látky.
Patří do skupiny cannabinoidů a ty můžeme najít také třeba v hašiši a marihuáně. Ale proč si dodávat cizí obšťastňovač, když si ho prý tedy umíme vytvořit sami?Jen vědci ještě neznají přesný mechanismus jeho výroby. Ale vědí, z čeho! Tělo anandamit syntetizuje z kyseliny arachidonové, která je součástí rostlinných tuků a ethanolaminu. A dělá to vždy, když jsme šťastní, čímž optimalizuje naši imunitu.
Tak teď nevím..Co bylo dřív..štěstí, nebo anandamit?
Nebo že by přece jenom to vejce?